Vilken nätverkskabel bör du installera hemma?

Inledning

Det finns egentligen bara två kabeltyper att välja emellan. Antingen väljer man den billigare Kat5e kabeln, eller så tar men den dyrare Kat6. Det handlar till syvende och sist om vad man tror på och plånbokens tjocklek. Undertecknad har valt Kat5e, vilket uppskattningsvis borde räcka minst 10-20 år innan kablarna börjar bli den begränsade faktorn.

Texten nedan är hämtad från Kjell & Co hemsida.

 

Kat5e (cat5e)

Är den vanligaste kategorin idag. Den stödjer en hastighet på upp till 1 Gbps, vilket räcker gott och väl för de vanligaste användningsområdena. Bandbredden ­ligger på 100 MHz. E:et i Kat5e står för enhanced, vilket berättar att det rör sig om en ­vidareutveckling av den äldre Kat5-klassen som inte kunde prestera högre än 100 Mbps.

 

Kat6 (cat6)
En kabel med stöd för kategori 6 klarar bandbredden 250 MHz. Denna kabel är den mest lämpade för nätverk med stöd för 1 Gbps. Ska nätverkskabel installeras i hela hemmet bör en kabel ur denna kategori användas för att förbereda för framtiden.

 

Vill du veta ännu mer om de olika kabelkategorierna?   Klicka här

Köpa färdigpressad kabel eller göra själv?

Det finns att köpa nätverkskabel på rulle, eller t.o.m. per lösmeter, men då måste man pressa RJ45 (kallas också modular-) kontakterna själv. För att kunna göra det måste man köpa eller låna två verktyg - pressverktyg för RJ45 och Krone verktyg. Eller så köper man färdigpressade i fixa längder. Den företagssamma kan säker hitta någon firma som kan pressa kablar till en rimlig kostnad. Om man skall dra kablar i väggen i VP-rör eller liknande, går det givetvis inte att ha färdigpressade kablar.