För din egen skull bör du tänka igenom vart utrustningen skall placeras i huset!

Försök att hitta den bästa placeringen med tanke på de tjänster du planerar att utnyttja, t.ex. TV, telefon och hur du på ett bra sätt skall sprida ditt interna nät i huset. Detta tankearbete bör du göra innan du gräver ner fiberslangen på din tomt. Det är helt klart fördelaktigt om slangen kommer fram i närheten av den plats där du kommer att placera utrustningen.

  • Placera DRG/CPE-lådan i bottenplan, alternativt i källaren om sådan finns
  • Utrymmet skall vara uppvärmt och inte allt för fuktigt
  • Det skall finnas ett ledigt strömuttag
  • Se till att ytfinnishen (tapet eller färg) är klar innan DRG-lådan monteras
  • Placera DRG/CPE-lådan så att den inte påverkar övrig placering av möbler i huset
  • Se till att DRG/CPE-lådan är minst 50cm ifrån ett värmeelement om ett sådant finns i rummet

 

Varför bör man ha en Router? (se bilden nedan)

Om du/ni funderar på vilken nytta en Router gör, så är det bl.a att alla innehåller en s.k. brandvägg. Den kommer att skydda er dator från skadliga attacker från Internet, d.v.s. andra människor som via Internet kan ta över kontrollen, spionera eller stjäla t.ex. bilder från er dator. En Router skyddar dock inte mot virus som kan kommer in inbäddat i andra filer som ni själva med avsikt tankar hem. Man kanske inte ens vet om att de kan vara skadliga. Inte helt olikt mänskligt virus som transporteras i kroppen med andra människor, ibland t.o.m. med ens vänner, innan de smittas!

 

För att skydda sig mot virus, måste man fortfarande ha ett antivirusprogram. Det kan ni ha i er dator/datorer, eller som en del bredbandsleverantörer erbjuder, antivirusprogram i deras internetservrar. Detta innebär att en virusinfekterad fil inte ens kommer fram till er dator, utan blockeras på vägen ungefär som en vägspärr. Denna tjänst brukar dock kosta pengar. Kolla upp priset hos er kommande bredbandsleverantör innan ni bestämmer er.

Exempel på några vanliga förekommande inkopplingar