Allmänt om fiberoptik och bredband


Projekt "Fiber på landet"
I skrivandets stund ombesörjer vi att alla i vårt område får möjlighet att ansluta sig på Stadsnäts fibernät. Detta till en anslutningskostnad som ligger i paritet eller t.o.m. under mot vad de som bor mitt i Örebro får betala. Allt detta tack vare att vår samfällighet fått pengar från EU via Länstyrelsen i Örebro län, för ett projekt som kallas "Fiber på landet".

 

Varför fibernät?
Fiberoptiska nät är det enda långsiktigt hållbara i dag. Fibertekniken erbjuder svindlande överföringshastigheter på flera terrabit/s så prestanda kommer aldrig att vara ett problem. De flesta bedömare menar att villor och företag ska ha fast anslutning till bredbandsnät bestående av optiska fiberkablar. Trådlösa system, mobilt bredband, kan idag inte leverera samma höga kapacitet. Även för trådlösa lösningar krävs att fiberoptiska kablar finns till området. Oftast är det från närmaste mast som kommunikationen går trådlöst. Därför behövs fibernät byggas ut till alla delar av länet. Med optisk fiber får du den mest stabila hastigheten jämfört med andra tekniker och hastigheten är densamma från Internet till datorn (nedladdning/nedströms) som från datorn till Internet (uppladdning/uppströms).

 

Vad är fiberoptik egentligen?

Fiberoptik är ett optiskt system för dataöverföring där ljus leds genom så kallade optiska fibrer vars kärnor är gjorda av mycket rent glas eller plast från flera millimeters diameter ned till mindre än ett hårstrås diameter (se bilden till högre). Dessa glas- eller plastkärnor är omslutna av ett mantelhölje och vanligtvis också av ett skyddande skal. Selenit är en mineral som ofta kallas för "naturens egen fiberoptik". Vill du veta ännu mer? Klicka på den här länken:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Fiberoptik

 

Måste jag ha en snabb bredband/ Internetuppkoppling?
En fiberuppkoppling är idag något mer än bara en snabbare internetuppkoppling. Den erbjuder möjlighet till att se Digital TV med ett brett utbud från en rad olika leverantörer, billig bredbandstelefoni, möjlighet att hyra film direkt framför TV:n, koppling till trygghetslarm med nya möligheter till interaktion till larmcentraler, näthandel, telemedicin eller kameraövervakning m.m. Det enda vi kan säga med säkerhet idag är att det kommer krävas mer kapacitet i kablarna/fibrerna än vad vi har idag.

Broschyr om bredband från Stadsnät

En del undrar varför man skall satsa en massa pengar när man ändå inte är ute på Internet så ofta. Man kanske t.o.m. är nöjd med den långsamma uppkoppling man har och tycker den duger gott och väl. Andra kan inte få nog av bandbredd, och vill ha bara snabbare och snabbare. Under hösten 2012 kommer informationen om de olika bredbandsleverantörerna att komma in. Just nu finns inget alls skrivet om detta.

 

Klicka här om du vill läsa en reklambroschyr om Stadsnät. Om du har varit med på något möte med Stadsnät, så har du säker redan fått den. Utöver en hel del reklam, så finns det också en del matnyttigheter!

 

Broschyren är i ett pdf-format, så du måste ha en pdf läsare (Acrobat Reader) installerad. Har du inte programmet som är grats, går det enkelt att ta hem den till datorn. Sök på Google efter Acrobat Reader och Download.

Hur du ansluter dig

Kontakta Stadsnät / Open Universe för information om anslutning

Vart är det grävt i vårt område?

Genom att klicka här laddar du en ner en karta till din dator med kabelkanalerna inritade i vår samfällighet. Kartan är i ett pdf-format, så du måste ha en pdf läsare (Acrobat Reader) installerad. Har du inte programmet som är grats, går det enkelt att ta hem den till datorn. Sök på Google efter Acrobat Reader och Download.

Användarguide från Stadsnät

Klicka på bilden så öppnas guiden Klicka på bilden så öppnas guiden

 

Klicka på en logga ovan för att ta dig till respektive hemsida

Prisguide (2012)